Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ

Την πρώτη Απριλίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα το οποίο θα εξισώσει το καθεστώς των κρατικών γλωσσών και των γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων.

Οι ευρωπαίοι για πρώτη φορά θα επωφεληθούν από το δικαίωμα της πρωτοβουλίας των πολιτών: από την αρχή της ίδρυσής της το 1952, στην  Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διεξαχθεί το πρώτο πανευρωπαϊκό  δημοψήφισμα.

Στα 60 χρόνια της ύπαρξής της η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά επέτρεψε στους πολίτες της να συμμετάσχουν άμεσα στις δημοκρατικές διαδικασίες στο υψηλότερο επίπεδο. Τώρα οι κάτοικοι των κρατών-μελών της ΕΕ απόκτησαν το δικαίωμα να ενάγουν δημοψηφίσματα και να προσθέτουν αλλαγές στην νομοθεσία. Ο νέος δημοκρατικός μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Απριλίου και ακριβώς αυτήν την ημέρα οι βουλευτές του Ευρωβουλίου θα αρχίσουν την συλλογή υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την εξάλειψη των γλωσσικών διακρίσεων. Η συγκεκριμένη ιδέα του δημοψηφίσματος για τις «μικρές» γλώσσες εμφανίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, κατα τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Λετονία του δημοψηφίσματος για το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας. Και πρέπει να σημειωθεί ότι ρωσόφωνοι υπάρχουν πολλοί στη Γερμανία και τη Γαλλία και όχι μόνο στις χώρες της Βαλτικής, τονίζει ο πολιτολόγος Βαλέρι Οστρόβσκι.

- Εκεί υπάρχει μια ειδική κατάσταση, εκεί οι άνθρωποι δεν διεκδικούν κάποιο επίσημο καθεστώς, απλώς θέλουν να λάβουν βοήθεια από το κράτος, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους ως δίγλωσσα, για να γνωρίζουν τα παιδιά την Ρωσική γλώσσα και να μην χάνουν την επαφή με την πατρίδα.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μένουν οι Βάσκοι και οι Καταλανοί, οι Βρετόνοι και οι Ρώσοι, άλλες εθνικές μειονότητες. Πολλοί εκπρόσωποί τους δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις πολιτιστικές τους παραδώσεις. Ο πολιτολόγος Βαλέρι Οστρόβσκι βλέπει την κατάρρευση του συστήματος κοινού πολιτισμού, το οποίο οι ευρωπαίοι το οικοδομούσαν εδώ και δεκαετίες.

- Υπάρχει ένα παλιό ευρωπαϊκό έθνος – οι Φρίσσιοι. Έχουν απομείνει μόνο 400 χιλιάδες άτομα. Και είναι φυσιολογικό, πως στο έδαφος της Γερμανίας και της Ολλανδίας όπου κατοικούν, οι Φρίσσιοι θέλουν να μιλούν την γλώσσα τους, να κρατούν τις πολιτιστικές τους παραδώσεις. Και ακριβώς αυτή η πολυπολιτισμικότητα όχι μόνο δεν θα βλάψει την Ευρώπη, αλλά αντιθέτως, θα την κάνει πιο δυνατή σε αντίθεση με την ψεύτικη πολυπολιτισμικότητα.

Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος ελπίζουν να το διεξάγουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υιοθετήσει από μόνη της όλες τις προτάσεις των βουλευτών σε νομοθετικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, το γλωσσικό εμπόδιο στο έδαφος των χωρών της ΕΕ θα αρχίσει σταδιακά να εξαλείφεται, και οι γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων έχουν όλες τις δυνατότητες να σταθούν στο ίδιο επίπεδο με τις κρατικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου