Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Η ανεργία των νέων έχει πλησιάσει ξανά αρνητικά νούμερα ρεκόρ, παρόμοια με αυτά που εμφανίστηκαν στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που βρήκε το pentapostagma.gr, δεν αναμένεται οι σχετικοί δείκτες να βελτιωθούν μέχρι τουλάχιστον το 2016 όπως προειδοποίησε η Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης των νέων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ανέφερε ότι σχεδόν 75 εκατομμύρια νέοι ή το 12,7 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας από 15 έως 24 ετών θα μείνουν φέτος χωρίς δουλειά, από το ποσοστό του 12,6 τοις εκατό για το 2011.

Παρατηρούμε ότι το σύνολο των άνεργων νέων πλησιάζει τον αριθμό ρεκόρ των 75,4 εκατομμυρίων του 2009, όταν και η έκρηξη της οικονομικής κρίσης προκάλεσε την απίστευτη ένταση του φαινομένου της ανεργίας των νέων.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική εάν υπολογίσουμε και τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους, δηλαδή όσους σταμάτησαν να αναζητούν εργασία: με την συμπερίληψη αυτή τα ποσοστά των άνεργων νέων φτάνουν για το 2011 στο 13,6 τοις εκατό.

Οι νέοι που σκοπεύουν να επιμηκύνουν τα έτη εκπαίδευσης τους αναμένονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας στα χρόνια που έπονται, ασκώντας ουσιαστικά ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον δείκτη ανεργίας.

“Μέχρι το 2016, ο δείκτης ανεργίας των νέων υπολογίζεται ότι θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα,” υπογράμμισε στην σχετική έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Στην έκθεση αυτή προτείνονται μέτρα φορολογικών κινήτρων και άλλων διευκολύνσεων για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέα άτομα καθώς και διευρυμένα προγράμματα επιχειρηματικότητας ώστε να βοηθηθούν οι νέοι στο ακανθώδες ζήτημα του επαγγελματικού τους προσανατολισμού.

Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο ΔΟΕ προσπαθεί να επιτύχει ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους ώστε να αποτραπεί η κοινωνική έκρηξη.

Όμως όλα τα προγράμματα απασχολησιμότητας δεν θίγουν το σημαντικότερο ζήτημα: την ποιότητα των θέσεων εργασίας και τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων σε πάρα πολλά κράτη, όπως στο παράδειγμα της χώρας μας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου