Η Ιαπωνία τερματίζει πλέον την λειτουργία και του τελευταίου ενεργού πυρηνικού της αντιδραστήρα περίπου ένα χρόνο μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την χώρα.
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας φοβούνται πλέον ότι, εάν η Ιαπωνία βγεί αλώβητη χωρίς μεγάλες ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια, τα πυρηνικά της εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά για πάντα.
Το κλείσιμο και του τελευταίου αντιδραστήρα αφήνει την Ιαπωνία δίχως πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά από το 1970, και θέτει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίο και αντιδρούν.
Η αντίδραση της κοινής γνώμης σχετικά με την πυρηνική ενέργεια αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο έντονη στην περίπτωση που η μη-πυρηνικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όταν και οι ανάγκες είναι οι πλέον έντονες.
"Μήπως αυτό είναι το τέλος της πυρηνικής ενέργειας; Θα μπορούσε να είναι," δήλωσε ο Andrew DeWit, ο οποίος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Rikkyo στο Τόκιο με εξειδίκευση στην ενεργειακή πολιτική. "Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κοινή γνώμη συνεχίζει να την πολεμά, και δεν θα πάψει να το κάνει.", υπογράμμισε.
Η Ιαπωνία κατάφερε να ξεπεράσει την πρόκληση του περασμένου καλοκαιριού χωρίς μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης με το να θέσει όρια στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο που ακόλουθησε τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι. Τα εργοστάσια λειτουργούσαν τα βράδια και τα σαββατοκύριακα ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη πίεση προς την παραγωγή ενέργειας της χώρας.
Μία πιθανή φετινή επιτυχία μπορεί να καταστήσει ανίσχυρα τα επιχειρήματα των συμμάχων της πυρηνικής ενέργειας.
"Δεν έχουν τον κόσμο με το μέρος τους" δήλωσε ο DeWit. "Μόλις περάσει το καλοκαίρι χωρίς κανέναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε λειτουργία, πώς θα μπορέσουν να τους ξαναβάλουν εμπρός; Μπορεί να προσπαθήσουν, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιό τρόπο θα τα καταφέρουν."
Η Ιαπωνία έχει 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Daiichi στη Φουκουσίμα οι οποίοι υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τον περυσινό σεισμό και το τσουνάμι, που είχαν ως κορύφωση τις τεράστιες διαρροές ραδιενέργειας που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή έπειτα από τον πυρηνικό όλεθρο του Chernobyl το 1986.
Τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας έκλειναν σταδιακά με σκοπό την προγραμματισμένη συντήρηση, αλλά η επανεκίννησή τους αποτράπηκε εξαιτίας της έντονης ανησυχίας της κοινής γνώμης για την ασφάλειά τους.
Ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας σε λειτουργία, ο αντιδραστήρας Tomari 3 της Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας Hokkaido στη Βόρεια Ιαπωνία, αναμένεται να κλείσει οριστικά νωρίς την Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που εξασφάλισε για εσάς το pentapostagma.gr η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα. Ήδη οι εισαγωγές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν αυξηθεί κατά 18 τοις εκατό σε ποσότητα και κατά 52 τοις εκατό σε κόστος μέσα σε έναν μόλις χρόνο.
Και ενώ στην Ιαπωνία μιλάμε για το τέλος της πυρηνικής ενέργειας, και για την ανεπανόρθωτη πληγή της παραγωγής και της οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία σχεδιάζουν παράλληλα να αυξήσουν τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους αντιδραστήρων δημιουργώντας νέα παγκόσμια μεταβολή στον χάρτη της ενεργειακής ισχύος.
ΠΗΓΗ
Για να συνεχίσουμε σε αυτό το blog την προσπάθεια ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου