Σε αναλύσεις και σενάρια κινδυνολογίας έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης με φόντο τις σημερινές εκλογές και τις επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα τους για την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής οι ξένοι οίκοι έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο σεναρίων για τις εκλογές, που φθάνουν έως την υιοθέτηση διπλού νομίσματος!
Πάντως, κοινό σημείο όλων των αναλύσεων είναι η επιθυμία των ξένων να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, συνδέοντάς τη με το γεγονός πως πρέπει να ληφθούν άμεσα οι τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκφράζοντας όμως φόβους για το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή και η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, αναφέρει το Έθνος.
Morgan Stanley
Το στοίχημα των 151 εδρών
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό τμήμα της επενδυτικής τράπεζας «Morgan Stanley» δημοσίευσε έκθεση που περιγράφει τη σύνδεση των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου με την οικονομική πορεία της χώρας μας μέσα στους επόμενους μήνες.
Στην έκθεση γίνεται μία περιγραφή του πολιτικού σκηνικού μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ τονίζεται αρκετές φορές πως είναι δύσκολο όχι μόνο για το πρώτο κόμμα αλλά ακόμη και για τον συνασπισμό δύο κομμάτων να σχηματίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών.
Credit Suisse
«Βλέπει» συνεργασία
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η έκβαση παραμένει αβέβαιη, σχολιάζει η Credit Suisse, τονίζοντας ότι η στήριξη για τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των «ψήφων αντίδρασης» παραμένουν πολύ υψηλά.
Ο ελβετικός οίκος κάνει αναφορά και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας πως αν και η ΝΔ προπορεύεται, δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει αυτοδυναμία, ενώ «δέχεται» ως το πιθανότερο σενάριο μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η τράπεζα τονίζει ότι και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το πρόγραμμα της τρόικας, αλλά θεωρεί αβέβαιο κατά πόσο ένας τέτοιος συνασπισμός θα έχει την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.
Σε ένα σενάριο υπό το οποίο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ο ελβετικός οίκος θεωρεί ότι μπορεί να επιχειρηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός με άλλα κόμματα που δεν είναι ισχυροί υποστηρικτές του μνημονίου ή μπορεί να ακολουθήσουν άλλες εκλογές, επισημαίνοντας όμως με νόημα ότι «και οι δύο προοπτικές θα εντείνουν την αβεβαιότητα και θα δημιουργήσουν αμφιβολίες για την επιτυχή υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».
Merrill Lynch
Μπαράζ... εκλογών
Η Merrill Lynch κάνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι δύο κύριες δυνάμεις που στηρίζουν το πρόγραμμα των προσαρμογών απέχουν από το να αποκτήσουν αυτοδυναμία, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι δεδομένη η κυβέρνηση συνασπισμού, με αποτέλεσμα -όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ξένης τράπεζας- «να ακολουθήσουν εκλογές σε ένα μήνα, και ύστερα κι άλλες, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση». Το βασικό σενάριο της Merrill Lynch είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα λάβουν αρκετές ψήφους και τελικώς θα συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία ωστόσο θα έχει μικρή πλειοψηφία και ίσως δεν διαρκέσει πολύ.
«Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές μπορεί να οδηγήσει στο worst case σενάριο που περιλαμβάνει πιθανώς και την έξοδο από την Ευρωζώνη», επισημαίνει η Merrill Lynch.
Fitch
Βλέπει έξοδο από το ευρώ
Η Fitch εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον της Ευρωζώνης είναι ότι θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους, αλλά υποστηρίζει ότι από τα εναλλακτικά σενάρια, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αυτό που μοιάζει το πιο πιθανό. Οπως υποστηρίζει ο διεθνής οίκος, «τα εναλλακτικά σενάρια για την Ευρωζώνη είναι: «ελληνική έξοδος», «ευρώ - μάρκο» (εκτός ευρώ η Γερμανία και ο πυρήνας), «ημι-δημοσιονομική ένωση», «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» και «πλήρης διάλυση». Από τα σενάρια αυτά η Fitch θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.
Παρότι στις συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και δεν φαίνεται να είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Ευρωζώνης, η Fitch υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει η ίδια να βγει, εφόσον δεν καταφέρει να επιστρέψει σε ανάπτυξη εντός του ευρώ και «η κούραση της λιτότητας εξασθενήσει τη συλλογική βούληση για παραμονή ή έρθουν οι λαϊκιστές στην εξουσία».
Bloomberg
Λύση μέχρι τον Ιούνιο
Εκτενή ανάλυση για τις ελληνικές εκλογές και την ανάγκη μεταρρύθμισης της χώρας κάνει και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τονίζει πως η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να πείσει την Ευρώπη για τη θέληση της Ελλάδας να αλλάξει.Το δημοσίευμα ξεκινά με έναν παραλληλισμό της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα με τη δημοφιλή αμερικανική σειρά «dr. House», στην οποία ο αναξιόπιστος ασθενής προσφεύγει σε έναν γιατρό με ψυχολογικά προβλήματα.
Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Bloomberg είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών. Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι ότι η Ελλάδα έχει διορία μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πάρει μέτρα που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ. Αν αυτό δεν γίνει, η τρόικα πιθανόν να διακόψει τη χρηματοδότηση.
JP Morgan
Εντονη αβεβαιότητα
Στην ανάλυσή της η JP Morgan τονίζει πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των ελληνικών εκλογών και για το εάν θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός. «Εάν υποθέσουμε ότι είναι πιθανός ένας σταθερός συνασπισμός, το βασικό ζήτημα είναι ποια θα είναι η στάση του σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Το πιο πιθανό είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το περίγραμμα του δεύτερου πακέτου, αλλά με έναν τρόπο που θα είναι αποδεκτός στην τρόικα. Δεν περιμένουμε μια απευθείας απόρριψη του προγράμματος που θα αύξανε σημαντικά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Προσθέτει ακόμη ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα κύρια κόμματα για την αφοσίωσή τους στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κάποια επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές θεωρείται πιθανή. Ωστόσο, οποιεσδήποτε κινήσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η JP Morgan αναφέρει ότι το βασικό ζήτημα είναι η εφαρμογή, όταν ισχυρά συμφέροντα θα αντιστέκονται στις αλλαγές.
«Είναι δύσκολο να υποστηρίξουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι αναγκαίες, αλλά είναι αδιευκρίνιστο ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορεί να τις εφαρμόσει» καταλήγει. Γι' αυτό, η JP Morgan θεωρεί ότι η πιο πιθανή περιοχή για επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της δημοσιονομικής ενοποίησης.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να πάει λίγο πίσω, ώστε να περιοριστεί η βραχυπρόθεσμη οικονομική συρρίκνωση, «και σε αυτό το ζήτημα αναμένεται να χτυπήσει μια ανοιχτή πόρτα». Επισημαίνει ωστόσο ότι ένα τρίτο πρόγραμμα είναι πιθανό σε κάθε περίπτωση. «Το μέγεθος ενός τρίτου προγράμματος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, στον βαθμό που θα σημειωθεί λιγότερη πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο».
Τράπεζα UBS
Σε κίνδυνο η επόμενη δόση αν δεν ληφθούν νέα μέτρα
H ελβετική τράπεζα UBS διαβλέπει κίνδυνο μη καταβολής της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των ελληνικών εκλογών. Σε έκθεσή της με τίτλo «Greek elections: Be worried, Be very worried» (Ελληνικές εκλογές: Να ανησυχείτε, να ανησυχείτε πολύ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα.
Η UBS αναφέρεται σε δύο βασικούς κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου: Ο πρώτος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Κατά τη UBS, το βασικό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Στην έκθεση, όμως, αναφέρεται ότι βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον τόσο βέβαιο.
Γίνεται εκτενής αναφορά στον εκλογικό νόμο και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όπως και στη διαδικασία που ακολουθείται εάν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η UBS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή νέων εκλογών -εάν αποτύχουν όλες οι απόπειρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού- είναι η 10η Ιουνίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου