Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΙΣΡΑΗΛ : ΦΟΒΟΙ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ



Η «μεγάλη απειλή» για το Ισραήλ από τη σύγκρουση στη Συρία, αφορά τον κίνδυνο η κυβέρνηση της Δαμασκού να καταρρεύσει και τα αποθέματα από τα χημικά όπλα και τους πυραύλους να πέσουν στα χέρια της λιβανικής Χεζμπολάχ, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Fox News Sunday» δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, θα πέσει και ανησυχεί ότι μια χαοτική «κατάρρευση του καθεστώς» θα μπορούσε να αφήσει τα όπλα της Συρίας αφύλακτα.

«Σίγουρα δεν θέλουμε να εκτεθούν τα χημικά όπλα να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή σε ορισμένες άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Είναι μια μεγάλη απειλή», είπε.


«Θα πρέπει να εξετάσουμε τη δράση μας. Μπορώ να το αποκλείσω; Όχι,» είπε ο Νετανιάχου όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ θα δράσει μόνο του ή προτιμά να πάρουν πρωτοβουλία οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά και ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν δήλωσε ότι εκτός από τις ανησυχίες του Ισραήλ, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση της Συρίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των αντιπάλων της.

Πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Air Force One, ότι το οπλοστάσιο με τα χημικά όπλα φαίνεται ακόμα να είναι κάτω από τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

«Πιστεύουμε ότι τα χημικά όπλα της Συρίας παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης» είπε ο Κάρνεϊ.

«Όμως, δεδομένης της κλιμάκωσης της βίας, και των αυξανόμενων επιθέσεων του καθεστώτος στους πολίτες του εξακολουθούμε να ανησυχούμε για αυτά τα όπλα».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, εάν απαιτηθεί να εξασφαλίσει ότι τα χημικά όπλα της Συρίας και οι πύραυλοι, δεν θα πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου