Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΤΡΟΙΚΑ: "ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ"


Με τελεσίγραφα παρουσιάστηκε η Τρόικα απέναντι στην κυβέρνηση. Οι τροικανοί ξεκαθάρισαν στον Πρωθυπουργό ότι «δεν είναι ώρα για παζάρια» και ότι η εφαρμογή του Μνημονίου πρέπει να επανέλθει «εντός τροχιάς». Προειδοποίησαν επίσης τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα: «Στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα περάσεις καλά».


Τη φράση αυτή αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του από τον Γιώργο Ζανιά. Οπως φάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών το κλίμα που συνάντησε στην συνάντησή του με την Τρόικα ήταν χειρότερο απ'ό,τι περίμενε. Γι'αυτό ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να είναι ρεαλιστής στις δηλώσεις του και να μην αφήσει περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας. «Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι παρότι βλέπει φως στο βάθος του τούνελ εντούτοις «το τούνελ είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή».

Οι τρεις επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικα που συναντήθηκαν χθες τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι ήρθαν με εντολή να μη κάνουν καμία διαπραγμάτευση. Το επανέλαβαν και στον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για αλλαγές στο Μνημόνιο πριν η κυβέρνηση δείξει τη διάθεσή της να προχωρήσει τις αλλαγές που έχει υπογράψει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα οι τροϊκανοί διεμήνυσαν στον κ. Στουρνάρα με τον πιο σκληρό τρόπο «Φέρτε πρώτα το Μνημόνιο εντός τροχιάς και μετά συζητάμε. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητάει χάρες ενώ δεν έχει υλοποιήσει ούτε τα μισά από όσα όφειλε».

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πάντως ότι ο κ. Στουρνάρας δεν πρόκειται να εμφανιστεί τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup ζητώντας χάρες. Δεν πρόκειται εκεί να θέσει ούτε θέμα διαπραγμάτευσης ούτε θέμα επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Οσο για τα 50 δισ. που θα μπορούσε να διεκδικήσει η χώρα μας από τον Μηχανισμό Στήριξης, τα οποία θα δοθούν σε Ισπανία-Ιταλία, διεμηνύθη χθες στον κ. Στουρνάρα ότι η συζήτηση είναι ούτως ή άλλως πρόωρη και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να βάζει τέτοια θέματα στο τραπέζι.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ως μη πολιτικό πρόσωπο δεν διστάζει, όπως όλα δείχνουν, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να μην ωραιοποιεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με δηλώσεις του χθες στην εφημερίδα Financial Times, ήταν αποκαλυπτικός για την κατάσταση της χώρας: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επανφέρουμε στη σωστή τροχιά» δήλωσε.

Το κλίμα στη συνάντηση της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα βαρύ και οι ερωτήσεις των εκπροσώπων των τροικανών σκληρές, όπως «τι είδους διαρθρωτικές αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε», «τι αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση» και κυρίως «πώς σκοπεύετε να τα κάνετε όλα όσα λέτε αφού δεν τα έχετε κάνει επί τρία χρόνια».

Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς δεν δίστασαν να πουν στον κ. Στουρνάρα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και ότι «αυτό είναι το πρώτο έλλειμα που πρέπει να καλύψει».

Η Τρόικα ζήτησε, μάλιστα, να έχει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και πριν την αναχώρησή του για το Eurogroup, προφανώς για να δοθούν εξηγήσεις για όσα θα ειπωθούν από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας, δημοσιογράφος αποκάλεσε την τρόικα «κατακτητές». Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν τους βλέπει έτσι αλλά ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τις χώρες που δανείζουν την Ελλάδα και «ως τέτοιοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώνουμε μαζί τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου