Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η ΝΑΣΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΗ



 Παρότι το Curiosity προσγειώθηκε με απόλυτη επιτυχία στον Άρη και ξεκίνησε ήδη την εξερεύνηση του πλανήτη, η ΝASA ετοιμάζει το επόμενο βήμα της.

Είναι γνωστό ότι το Curiosity μπορεί να διεισδύσει σε πολύ μικρό βάθος και η έρευνά του σχετίζεται κυρίως με την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Έτσι, η NASA ανακοίνωσε την νέα αποστολή της, που θα ξεκινήσει το 2016, και θα έχει ως στόχο την εξερεύνηση του εσωτερικού του Άρη.



Η νέα αποστολή με την ονομασία Insight θα τοποθετήσει όργανα στην επιφάνεια του Άρη τα οποία θα αποκαλύψουν αν ο πυρήνας του Άρη είναι στερεός ή ρευστός όπως της Γης και θα απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο φλοιός του Άρη δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες. Η λεπτομερής γνώση του εσωτερικού του Άρη σε σχέση με αυτό της Γης, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες σαν τη Γη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της NASA Charles Bolden «η εξερεύνηση του Άρη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη NASA και η αποστολή Insight εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε ερευνούμε τα μυστήρια του κόκκινου πλανήτη έτσι ώστε να βάλουμε τις βάσεις για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή»


 Η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής DLR θα συνεργαστούν με την NASA για την επιτυχία της αποστολής Insight. Το κόστος της αποστολής, εκτός της εκτόξευσης και των συναφών υπηρεσιών, υπολογίζεται στα 425 εκατομμύρια δολάρια (του 2010).

Το Insight, εκτός από ρομποτικό βραχίονα και κάμερες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των οργάνων του, θα έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορίσει τον άξονα περιστροφής του πλανήτη, σεισμογράφο για τη μέτρηση σεισμικών κυμάτων και υπόγειο ανιχνευτή θερμότητας για τη μέτρηση της ροής της θερμότητας στο εσωτερικό του πλανήτη.

Παρακολουθείστε στο σχετικό βίντεο της NASA:



Για να συνεχίσουμε σε αυτό το blog την προσπάθεια ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου