Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Έκτακτη είδηση: οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο τέταρτης πόλης στη βορειοανατολική Συρία


Κούρδοι μαχητές πήραν τον έλεγχο τη Δευτέρα μια ακόμη πόλη στη βόρειο-ανατολική Συρία, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).


«Μαχητές της Επιτροπής Προστασίας του κουρδικού λαού πήραν τον έλεγχο της πόλης Malikiya στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Συρία, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων», δήλωσε το OSDH. 


Η Επιτροπή προστασίας του κουρδικού λαού είναι η ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το συριακό αποκλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία).
Τη Παρασκευή και το Σάββατο, οι Κούρδοι μαχητές είχε ήδη πάρει τρεις άλλες πόλεις στην ίδια επαρχία της Hasakah, που εγκαταλείφθηκαν  επίσης από τα τακτικά στρατεύματα, μετά από διαδηλώσεις των κατοίκων, σύμφωνα με το OSDH. 
Πήραν τον έλεγχο της Αμμούδα, του Derbassiyé και του διπλανού μικρού συνοριακού σταθμού, καθώς και του στρατηγικού σταυροδρομιού Tal Tamer στη διασταύρωση του δρόμου από την επαρχιακή πρωτεύουσα Hasakah προς το Rass Al-Ain και του κύριου αυτοκινητόδρομου που συνδέει την επαρχία από τα ανατολικά προς τα δυτικά, σύμφωνα με το OSDH. 

Ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της επαρχίας, το καθεστώς ελέγχει τώρα μόνο τη Hasakah και το Καμισλό.

Καμισλό, 4 Οκτωβρίου 2012, κουρδική ταξιαρχία των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας

Κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ο τακτικός στρατός δεν ελέγχει παρά μόνο δύο σημεία διέλευσης των συνόρων, αυτού του Καμισλό, το οποίο είναι κλειστό, και του Kesseb, κοντά στη Λατάκια στην ακτή, σύμφωνα με το OSDH. 

Νωρίτερα την Παρασκευή, περίπου εκατό χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, οι αντάρτες είχαν πάρει το σημείο διέλευσης Rass Al-Ain, μετά από σκληρές μάχες ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος που ώθησαν χιλιάδες Σύροι σε φυγή, σύμφωνα με το OSDH και ακτιβιστές. 

Είναι για να αποφευχθούν τέτοιου είδους μάχες, και παρόμοια έξοδο στη γειτονική Τουρκία που έγιναν διαδηλώσεις, απαιτώντας την αποχώρηση του στρατού, εξήγησε το OSDH. 

Τη Δευτέρα, ο συριακός στρατός βομβάρδισε επανειλημμένα πάλι το Rass al-Ein, που προσπαθεί να ξαναπάρει, σκοτώνοντας 12 άτομα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). 

Πρόκειται για πέντε αμάχους και επτά αντάρτες, κυρίως ισλαμιστές μαχητές του ισλαμικού Μετώπου Αλ-Nosra, δήλωσε η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία, η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικό προσωπικό σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου