Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Όλα τα έθνη θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί (απειλεί) η Παγκόσμια Τράπεζα


Picture
Και η ανακοίνωση αυτή μέσω του Reuters κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, φυσικά και των δικών μας.

Όλα τα έθνη θα υποστούν τις συνέπειες της αύξησης θερμοκρασίας κατά... 4C στον κόσμο, αλλά είναι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου που θα πληγούν περισσότερο από την έλλειψη τροφίμων, την άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κυκλώνες και ξηρασία, είπε η Παγκόσμια Τράπεζα  σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, η παγκόσμια ανάπτυξη δανεισμού έχει ξεκινήσει μια πιο επιθετική στάση για την ενσωμάτωση της αλλαγής του κλίματος στην ανάπτυξη.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βάλουμε ένα τέλος στη φτώχια αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη» επισήμανε.

Η έκθεση, που ονομάζεται Χαμηλώστε τη Θέρμανση, υπογραμμίζει τις καταστροφικές συνέπειες ενός θερμότερου κόσμου κατά 4C έως το τέλος του αιώνα, ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, είπε.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ένα αποτέλεσμα: οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας έχουν μειωθεί όσο ποτέ, ακραία κύματα καύσωνα και ξηρασίας κατά την τελευταία δεκαετία έχουν χτυπήσει μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πιο συχνά από το αναμενόμενο.

Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να γίνει το "νέο φυσιολογικό" αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4C, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί εάν όλες οι χώρες δεν συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και αν υποτεθεί πλήρης συμμόρφωση, ο κόσμος θα ζεσταθεί περισσότερο από 3C έως το 2100.

Σε αυτό το θερμότερο κλίμα, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει έως και 3ft, πλημμυρίζοντας πόλεις σε μέρη όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές. Λειψυδρία και πτώση των αποδόσεων των καλλιεργειών θα επιτείνουν την πείνα και τη φτώχεια.

Τα διάφορα ...'αν'...

  • Αν η διεθνής κοινότητα δεν υλοποιήσει εσπευσμένα τις δεσμεύσεις της η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει τους 4,0 βαθμούς Κελσίου το 2060.
  • Ακόμα κι αν υλοποιηθούν όλα τα μέτρα, υπάρχει 20% πιθανότητα η θερμοκρασία να ανέβει κατά 4,0 βαθμούς έως το 2100.
  • Αν αυτό συμβεί, ακραία φαινόμενα όπως οι πρόσφατοι καύσωνες στη Ρωσία θα γίνουν συνήθεις και η θερμοκρασία στις μεσογειακές τον Ιούλιο μπορεί να είναι 9 βαθμοί υψηλότερη από ό,τι σήμερα.
  • Λόγω της απορρόφησης CO2, η οξύτητα των ωκεανών θα αυξηθεί με πρωτοφανείς ρυθμούς και θα διαλύσει τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα οικοσυστήματά τους.
  • Οι παράκτιες χώρες που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη, το Μεξικό, η Μοζαμβίκη, οι Φιλιππίνες, η Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.
  • Η αλλαγή του κλίματος θα απειλήσει τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση δεν προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής, ωστόσο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επισήμανε ότι κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποφύγει τις επενδύσεις στον λιθάνθρακα και να στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

΄Οσον αφορά στους συντηρητικούς αμερικανούς πολιτικούς που αμφισβητούν την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος ήταν γιατρός στο επάγγελμα, επισήμανε ότι το 97% των επιστημόνων συμφωνούν σήμερα ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και οφείλεται στον άνθρωπο.

Η νέα μελέτη συντάχθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα από το διάσημο Ινστιτούτο Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ στη Γερμανία και από την Climate Analytics, επίσης με έδρα το Πότσνταμ.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, με απρόβλεπτες συνέπειες που οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν, δήλωσε ο John Schellnhuber, διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων, η οποία μαζί με το Analytics Κλίμα εκπόνησε την έκθεση για το Παγκόσμιο Τράπεζα.

"Αν κοιτάξετε όλα αυτά τα πράγματα μαζί, όπως τα όργανα συνεργάζονται σε ένα ανθρώπινο σώμα, μπορείτε να σκεφτείτε για την επιτάχυνση της αυτό το δίλημμα», είπε ο Schellnhuber, ο οποίος μελέτησε τη θεωρία του χάους ως φυσικός. "Η εικόνα αυτή δεν είναι εκεί πού θέλουμε ο κόσμος να πάει."

«Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ, πάρα πολύ στενά» σχολίασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού τον Ιούλιο έπειτα από πρόταση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Και δήλωσε ότι το 97% των επιστημόνων συμφωνεί με την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. "Είναι η ελπίδα μου ότι αυτή η έκθεση σοκ μας σε δράση," Kim, γράφει στην έκθεση.

Kim δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να συγχωνεύσει την περαιτέρω αλλαγή του κλίματος με την ανάπτυξη των προγραμμάτων του.

Πέρυσι, η τράπεζα διπλασίασε τα κονδύλιά της για τις χώρες που επιδιώκουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, και τώρα έχει επενδύσει $ 7,2 σε επενδυτικά κεφάλαια για το  κλίμα σε 48 χώρες.

Οι 190 και πλέον χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν έως το 2015 μια νέα δεσμευτική συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, η οποία θα θέτει ως στόχο να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών ξεκινά στις 26 Νοεμβρίου στο Κατάρ, ωστόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση δείχνει να έχει φέρει το θέμα σε δεύτερη μοίρα.

Τζιμ Γιονγκ Κιμ

Picture
Jim Yong Kim
Γεννημένος  στη Σεούλ το 8/12/1959. Κορεατο-αμερικάνος 12ος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας διορισμένος από τον Ομπάμα τον Μάρτιο του 2012. Γεννήθηκε στη Σεούλ, Νότια Κορέα το 1959, μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ σε ηλικία  πέντε ετών και μεγάλωσε στην Αϊόβα. Ο πατέρας του δίδασκε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ενώ η μητέρα του έλαβε το διδακτορικό της στη φιλοσοφία. Πρόεδρος της τάξης του. Μετά από ενάμιση χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, πήγε στο Brown University, όπου αποφοίτησε με διάκριση magna cum laude με AB το 1982. Του απονεμήθηκε ένα MD από το Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 1991, και ένα διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Τμήμα Ανθρωπολογίας, το 1993. Ήταν μεταξύ των πρώτων πειραματικών προγραμμάτων του Χάρβαρντ στις κοινωνικές επιστήμες. Με λίγα λόγια... μάστερ της Κοινωνικής Μηχανικής!

Όντας ακόμη φοιτητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ, ίδρυσε μαζί με συναδέλφους του την ανθρωπιστική οργάνωση «Partners in Health». Η τελευταία είναι σήμερα ενεργή σε 12 χώρες όπου στηρίζει, δρώντας σε περιφερειακό επίπεδο, τοπικούς συνεργάτες και διαπραγματεύεται καλύτερους όρους για τη διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Έχει τιμηθεί με τη MacArthur «Genius» Fellowship (2003), έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους «Καλύτερους 25 Ηγέτες» από το US News & World Report (2005) και συμπεριλήφθη στη λίστα του Περιοδικού Τάιμ με τα «100 άτομα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως» για το έτος 2006. Το 2004 εκλέχθηκε στο Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών - μια από τις σπουδαιότερες διακρίσεις στα γνωστικά πεδία της Υγείας και της Ιατρικής - για τα προσωπικά του επιτεύγματα και την προσήλωσή του στην εργασία του.

Παγκόσμια Τράπεζα

Picture
Το λόγκο της Π.Τ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία) με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχειας. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ

Ο οργανισμός συστάθηκε έπειτα από τη διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944 (*) Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρωταγωνίστησαν σε αυτήν τη διάσκεψη. Η Τράπεζα ως το 1968 χορηγούσε δάνεια σε μικρή σχετικά κλίμακα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε αναπτυξιακή βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τις τελευταίες δεκαετίες η Τράπεζα έχει δεχτεί εντονότατη κριτική από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Ανάλυση Λειτουργίας 

Η παγκόσμια τράπεζα, μια πολύπλευρη αναπτυσσόμενη οργάνωση, απασχολεί γύρω στις 10.000 καλά ειδικευμένα, εκπαιδευμένα και εμπιστευτικά μέλη. Μέσα στην τράπεζα, ένα ανώτερο πλαίσιο γύρο από 40 ανθρώπους δρα σαν πρωταγωνιστικό πρόσωπο στο πεδίο. Αυτοί είναι οι διευθυντές των χωρών (Country Directors, CDs), που αντιπροσωπεύουν την τράπεζα στις πρωτεύουσες των χώρων και οι πελάτες άλλων χωρών στην Ουάσιγκτον. Αυτοί δουλεύουν απευθείας με την κυβέρνηση για να βεβαιωθούν ότι οι απαιτήσεις τους ακούγονται και έτσι να τις σεβαστούν αναλόγως από το κεντρικό τραπεζικό σύστημα. Με αυτή την υπερβολική αντιπροσώπευση εξουσίας, και αυτονομίας, αυτοί είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να διαλέξουν, να πακετάρουν, να επιβλέψουν προγράμματα/σχέδια της τράπεζας της χώρας. Αυτοί παρέχουν έναν σύνδεσμο ανάμεσα από οργανισμούς των αρχηγείων και στο πεδίο και ανάμεσα από ομάδες της χώρας και τομείς δικτύων. 

Ένα άλλο ΔΝΤ

Picture
Το νεο μότο: Χαμηλώστε τη Θέρμανση
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει από καιρό επικριθεί από πολλές ΜΚΟ, λέγοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα μαζί με το νομισματικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τον πληθωρισμό και "έναν κόσμο όπου το διεθνές εμπόριο κυριαρχείται από το κράτος", και υποστηρίζουν ότι η λεγόμενη ελεύθερη αγορά και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές της Τράπεζας είναι συχνά επιβλαβείς για την οικονομική ανάπτυξη εάν εφαρμοστούν άσχημα, πάρα πολύ γρήγορα («θεραπεία-σοκ»), σε λάθος σειρά ή σε αδύναμες, μη ανταγωνιστικές οικονομίες.
Μια από τα ισχυρότερα επικρίσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν ο τρόπος με τον οποίο διέπεται. Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα εκπροσωπεί 186 χώρες, διοικείται από έναν μικρό αριθμό των οικονομικά ισχυρών χωρών. Οι χώρες αυτές (οι οποίες προβλέπουν επίσης μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του οργάνου) επιλέγουν την ηγεσία και τα ανώτερα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, και έτσι τα συμφέροντά τους κυριαρχούν στην τράπεζα 

(*) Η διάσκεψη στο Μπρέτον Γουντς το 1944 

Picture
Η Διεθνές Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη, κοινώς γνωστό ως συνέδριο στο Μπρέτον Γουντς, ήταν μια συνάντηση 730 αντιπροσώπων από όλες τις 44 χώρες στο Allied στο Mount Washington Hotel, που βρίσκεται στο Bretton Woods του New Hampshire, στις ΗΠΑ για τη ρύθμιση του διεθνούς νομισματικού και την οικονομική τάξη μετά το πέρας του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 1-22 Ιουλίου 1944, όταν υπογράφηκαν οι συμφωνίες για τη δημιουργία της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD), της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT), και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Κατά τη διάσκεψη αυτή βγήκαν και τα άπλυτα της BIS

 H τράπεζα για Διεθνείς Διακανονισμούς (Bank of International Settlements, BIS) 

Ήταν η Νορβηγική αντιπροσπωπεία που απέδειξε ότι η BIS ήταν ένοχη για εγκλήματα πολέμου. Το πρόβλημα ήταν ότι η BIS, σχηματίστηκε το 1930, με κύριους υποστηρικτές τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, M. Norman, και τον συνάδελφό του H.Schacht, που αργότερα ο Α.Χίτλερ είχε ως υπουργό Οικονομικών. Η Τράπεζα, αρχικά προοριζόταν για να την διευκόλυνση χρηματικών ποσών που προκύπτουν από τη διευθέτηση υποχρεώσεων από τη συνθήκη ειρήνης μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με ανθρώπους του Χίτλερ 'υπεύθυνους' οι 'εκκαθαρίσεις' από τον α΄ Π.Π. βοήθησαν στην οικονομική στήριξη του β΄ Π.Π.

Το (αν)ηθικόν συμπέρασμα

Το παιγνίδι είναι καλά στημένο και είμαστε ήδη στον γ΄ Π.Π. Είναι οικονομικά κατασκευασμένος και κλιματικά επίσης. Οι Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμοί δουλεύουν καλά γι' αυτό.
Η Ατζέντα 21 είναι η βίβλος. Η 'θεωρία του χάους' δεν είναι τίποτα άλλο από μια χαοτική πρακτική που θέλει να στρώσει το χαλί στην Νέα Τάξη ώστε να μπορεί να επιβάλει τους κανόνες της και τις εφαρμογές της. Θέλει λαούς σε οικονομική εξαθλίωση, λαούς αδυνατισμένους από τροφή, ενέργεια, πνευματικότητα και κάθε είδους αντιστάσεις.

Η τροφή, όπως είχε πει και ο Κίσσονγκερ, είναι όπλο ενάντια στους λαούς και μέσο ελέγχου των. Και η τροφή εξαρτάται άμεσα και απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες. Τι πιο εύκολο, τι πιο απλό, χαλάμε το κλίμα κι επιβάλουμε τα μέτρα μας.

Ο Ομπάμα σαν καλό και τέλειο πιόνι των σχεδιαστών και προγραμματιστών της παγκόσμιας επιβολής, έχει πλάι του συνεργάτες που θα εφαρμόσουν τα σχέδια της μείωσης κι ελέγχου του πληθυσμού. Να ένας Χόλντρην, να κι ένας Κιμ. Και οι αναπτυγμένες χώρες που δεν έχουν καμία διάθεση να εφαρμόσουν ούτε Κυότο ούτε και καμία άλλη συμφωνία γιατί απλά ελέγχονται από τις ίδιες τις πηγές που προκαλούν την οποιαδήποτε 'κλιματική αναστάτωση', είναι και οι ίδιες που προκαλούν και το εγ-κλιματικό ξεπάστρωμα μέσω συστημάτων όπως το HAARP.

Μετά το ΔΝΤ μπαίνει με φόρα και η Παγκόσμια Τράπεζα στο γεύμα των βαμπίρ. Πρέπει ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί για τα βρώμικα και ύπουλα σχέδια τους, τα 'πράσινα' που μέχρι στιγμής μόνο κόκκινα είναι, βαμμένα με αίμα αθώων. Την πείνα της Αφρικής που γονατίζει στα μεταλλαγμένα, μαζί της και η Λατινική Αμερική, τα θύματα των σεισμών, της Φουκουσίμα, των Σάν-τι να λέμε τυφώνων... και τόσα άλλα. Οι απειλές τους έχουν αγγίξει και την Ευρώπη με όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε τελευταία σε Ιταλία και Πορτογαλία, χώρες που ξαφνικά φτώχυναν σε μια δήθεν αναπτυγμένη Ευρώπη, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο της πήρε η μπάλα κι έγιναν τριτοκοσμικές. Και θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας. Η μόνη λύση είναι η ενημέρωση, η αφύπνιση, η εγρήγορση και η θέληση να σταματήσει αυτός ο θανατηφόρος εμπαιγμός. Κι εδώ ο καθένας που σιωπά ή προσπαθεί να παραπλανήσει ή να αποκρύψει όλη την αλήθεια, θα έχει και το μερτικό της ευθύνης του. Και μια μέρα θα κληθεί σε απολογία είτε ενώπιον Θεού, είτε των συνανθρώπων του...


allnewz.weebly.com

 
 ΠΗΓΗ:http://epanastasi-gr.blogspot.com
http://eoellas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου