Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι βομβαρδισμοί της Γάζας εξολοθρεύουν τις ελπίδες για εκεχειρία







17.11.2012 Сектор Газа взрыв обстрел
Φωτογραφία: EPA

Το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές οργανώσεις προς το παρόν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για εκεχειρία. Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο διεξάγονται στο φόντο των βομβαρδισμών της λωρίδας της Γάζας και των πυραυλικών χτυπημάτων του εδάφους του Ισραήλ.

Οι επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας συνεχίζονται για έκτη συνεχή ημέρα. Αυτό αποτελεί απάντηση στις εκτοξεύσεις εναντίον του Ισραήλ πυραύλων από μέρους των μαχητών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος ΧΑΜΑΣ. Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει ξεπεράσει τους 80. Θύματα υπάρχουν και στο Ισραήλ.

Η ΧΑΜΑΣ μαζί με τις άλλες οργανώσεις απαιτούν πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας, τερματισμό της εισβολής του ισραηλινού στρατού και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μέσα στο θύλακο, καθώς και να τεθεί τέρμα στην πρακτική της επιλεκτικής εξόντωσης των ηγετών τους με χτυπήματα ακριβείας. Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιμένει στην εκεχειρία διάρκειας 15 χρόνων και πάνω, στον άμεσο τερματισμό των προμηθειών όπλων στη λωρίδα της Γάζας και των επιθέσεων εναντίον των ισραηλινών μεθοριακών φρουρών.
Ανάμεσα στους Ρώσους εμπειρογνώμονες δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τη ρεαλιστικότητα των ελπίδων για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία. Ακολουθεί η άποψη του εμπειρογνώμονα Αζντάρ Κούρτοφ:
- Αναμφίβολα, η εκεχειρία είναι δυνατή. Και πάντα αποτελεί την προϋπόθεση για να παρακαθίσουν τα δύο μέρη στο «τραπέζι των πλήρους κλίμακας διαπραγματεύσεων». Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στις παλαιστινο-ισραηλινές σχέσεις, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιλυθεί με πολιτικά μέσα. Γι 'αυτό και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο της εκεχειρίας.
Ο εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντεμιντένκο απάντησε ως ακολούθως στην ερώτηση, αν θα μπορέσουν τα δύο μέρη να τερματίσουν την πολεμική σύγκρουση:
- Όχι, δεν θα μπορέσουν. Υπάρχουν πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις που δεν ελέγχονται ούτε ακόμη και από τη ΧΑΜΑΣ. Η λωρίδα της Γάζας είναι διασπασμένη γι΄αυτό εν πάση περιπτώσει είναι αδύνατο να συναφθεί με όλους εκεχειρία.
Οι ισραηλινές Αρχές έχουν προβάλει τελεσίγραφο στο κίνημα ΧΑΜΑΣ – αν μέσα σε 36 ώρες δεν τερματίσουν να εκτοξεύουν από τη λωρίδα της Γάζας πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, θα διευρύνουν τη στρατιωτική επιχείρηση. Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς. Πολλοί εμπειρογνώμονες παράλληλα στρέφουν την προσοχή στη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία υποστηρίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Ο Ομπάμα τις χαρακτήρισε ως απαραίτητη αυτοάμυνα:
- Δεν υπάρχει χώρα στη Γη, η οποία θα υπέμενε τη «βροχή» των πυραύλων, που πέφτουν πάνω στους πολίτες της από άλλα εδάφη.
Την Τρίτη στη λωρίδα της Γάζας θα αφιχθούν για επίσκεψη αλληλεγγύης ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) Ναμπίλ αλ-Αραμπί και υπουργική αντιπροσωπεία. Η απόφαση για τη μετάβαση αποστολής είχε υιοθετηθεί στην έκτακτη συνεδρία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Συνδέσμου στο Κάιρο. Στο αμέσως προσεχές μέλλον την περιοχή, όπως αναμένεται, θα επισκεφθεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου