Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Τουργκούτ Οζαλ>Tον έστειλαν αδιάβαστο με στριχνίνη έδειξε η νεκροψία


Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας, κουρδικής καταγωγής, Τουργκούτ Οζάλ πέθανε επισήμως μετά από καρδιακή προσβολή, στις 17 Απριλίου του 1993. Ωστόσο εκείνοι που είχαν εκφράσει υποψίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος δολοφονήθηκε, είχαν τελικά απόλυτο δίκιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που έγινε με την εκταφή της σορού του αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, ο Οζάλ είχε πέσει θύμα δολοφονικής ενέργειας με δηλητήριο.


Η εισαγγελία της Άγκυρας αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση διατάσσοντας την εκταφή της σορού και τη διενέργεια νεκροψίας. Η εκταφή έγινε τις 2Οκτωβρίου 2012 και αμέσως ξεκίνησε η έρευνα. Τα πρώτα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης ήταν αποκαλυπτικά καθώς βρέθηκαν ίχνη από το δηλητήριο στριχνίνη, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος πήρε μέσω φαγητού ή κάποιου υγρού.

Το δηλητήριο δόθηκε στον Τουργκούτ Οζάλ 15 – 20 λεπτά πριν πεθάνει. Η στριχνίνη παραλύει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί καρδιακή προσβολή, η οποία ήταν και η αιτία θανάτου του Τούρκου προέδρου.


Η νεκροψία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακομη κάνει τους ιατροδικαστές να ευελπιστούν ότι θα τους δώσει περισσότερα στοιχεία γυρω από τις συνθήκες δολοφονίας. Πάντως η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Τουρκία.

Το όνομα του Τουργκούτ Οζάλ συνδέθηκε με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και τις ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της δεκαετία του 1980 καθώς και με τις προσπάθειες διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος, καθώς είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για διάλογο με τους Κουρδους ηγέτης. Ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 1983 έως το 1989 και στη συνέχεια πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας από το 1989 έως τον θάνατό του το 1993.

 http://www.lykavitos.gr/2012/11/blog-post_4211.html

ΠΗΓΗ:http://greeknation.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου