Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ για την Τουρκία η προώθηση της ένταξης ΠΓΔΜ, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο των ΗΠΑ (20-21 Μαΐου).

Η ευρείας κυκλοφορίας έγκυρη πολιτική εφημερίδα της γειτονικής χώρας αναφέρει πως σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες παρά το ότι η διεύρυνση της ευρωατλαντικής συμμαχίας δεν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου του Σικάγου, η Τουρκία σκοπεύει να καλέσει τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην χειρότερη περίπτωση να δεσμευτούν ότι στην επόμενη Σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα και μάλιστα σε κορυφαία θέση της ατζέντας.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος επισήμανε ότι η συμμαχική διεύρυνση στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, όπου εντείνεται ο προβληματισμός για εκ νέου ανάφλεξη εθνοτικών εντάσεων μετά και τα όσα έχουν γίνει εσχάτως σε Σκόπια, Βοσνία και Αλβανία! Οποιουδήποτε τύπου ανάφλεξη και ένταση εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποφευχθεί με την ένταξη των βαλκανικών κρατών στο ΝΑΤΟ και τη στήριξη που θα προσφέρει η συμμαχία στα νέα μέλη.

Η Τουρκία, λοιπόν, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις προθέσεις της να βάλει πόδι στα Βαλκάνια στηρίζει την προσπάθεια των παραπάνω κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έχει υποσχεθεί να τους σταθεί άξιος παραστάτης στη σύνοδο του Σικάγου, κάτι που αναφέρεται ρητά και στο δημοσίευμα.

«Η ύπαρξη διαφόρων εθνικών ομάδων στα Σκόπια εγκυμονεί κινδύνους και όσο καθυστερεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχει φόβος για νέες εντάσεις. Για το λόγο αυτό θα ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας να θεωρήσουν το ζήτημα αυτό ως προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος διπλωμάτης του οποίου το όνομα η εφημερίδα δεν αποκαλύπτει.
pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ

Για να συνεχίσουμε σε αυτό το blog την προσπάθεια ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου