Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Οι Αλβανοί αντιδρούν επειδή κάνουμε έρευνες στο Ιόνιο. Όλοι οι ψυχοπαθείς του πλανήτη, έχουν προτίμηση στην Ελλάδα γμτ…


“Παρά την ακύρωση της Θαλάσσιας Συμφωνίας οι έρευνες για το πετρέλαιο γίνονται σε αλβανικό μέρος”, αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ. Όπως είχε προειδοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση χορήγησε την πρώτη άδεια για αναζήτηση πετρελαίου στα ελληνικά νερά. Μέσω ενός δελτίου τύπου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας ενημερώνει ότι την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου ξεκινούν και επίσημα οι έρευνες για πετρέλαιο στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από τα Βόρεια του Ιονίου και μέχρι Νότια της Κρήτης.


Οι αναζητήσεις θα διαρκέσουν 3 μήνες και στην συνέχεια η Ελλάδα θα κηρύξει διεθνή
διαγωνισμό όπου θα οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα υποβάλουν τις προσφορές τους για την εκμετάλλευση των περιοχών ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ή σχεδόν το διπλάσιο της επιφάνειας της ελληνικής γης, αναφέρουν αλβανικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η άδεια για αναζητήσεις έχει δοθεί στη νορβηγική εταιρεία Petrolium-Geo-Services, η οποία χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες που κατέχει θα διαπίστωση το μέγεθος των υδατανθράκων που έχει η ελληνική θάλασσα.

Το πρώτο ερευνητικό σκάφος ονομάζεται “Nordic Explorer” και αναμένεται να ξεκινήσει την έρευνα το πρωί της Δευτέρας στο βόρειο Ιόνιο, μέρος του οποίου η Αλβανία αναγνώρισε ως ελληνικό μέσω της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις και που απορρίφτηκε στην συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Η συμφωνία αυτή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από την Ελλάδα, η οποία λέει ότι θα την εφαρμόσει μέχρι να αντικατασταθεί από μια νέα συμφωνία που θα συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές.

Πριν από λίγο καιρό ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» «αποκάλυψε» ότι είναι έτοιμη η νέα συμφωνία, η οποία δεν επηρεάζει ουσιαστικά την πρώτη, αφήνοντας στην Ελλάδα 200-250 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια θάλασσας και συγκεκριμένα την περιοχή που η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας είπαν στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» πως ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτή την περιοχή θα πέσει αν το κόστος για την εξόρυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα είναι υψηλό, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης, εμπειρογνώμονες, λένε ότι στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Κρήτη βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, τα οποία εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι έρευνες θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και είναι οι πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer).

Στο πλοίο θα παρευρίσκονται, διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η PGS.

Πηγή: Aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου