Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τους Patriot;


Η Τουρκία έχει λάβει «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση πυραύλων Patriot στα συνόρα με τη Συρία. Η επιμονή της Άγκυρας σε προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους προκαλεί ερωτήματα.Αναλυτές και εμπειρογνώμονες διερωτώνται γιατί η Τουρκία χρειάζεται, τους Patriot, ενώ πολλοί δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για κρυφή τουρκική ατζέντα.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων υπό το πρίσμα της αποτροπής. Διακρίνουν ένα συγκεκριμένο μέτρο που μπορεί να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης στο τουρκικό έδαφος. Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου, διακεκριμένος Τούρκος επιστήμονας, ειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας είναι σαφής: «Το αίτημα της Τουρκίας για τους πυραύλους Patriot είναι κάτι περισσότερο από μια προσπάθεια για την ενίσχυση της αποτροπής».


H εγκατάσταση των πυραύλων έχει κατά κύριο λόγο πολιτική σημασία


Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου
Μιλώντας στην Deutsche Welle o τούρκος επιστήμονας επισημαίνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων εδάφους-αέρος έχει κατά κύριο λόγο πολιτική σημασία και προσθέτει: «Μπορεί η Συρία, το Ιράν ή άλλη χώρα, να τολμήσουν να ξεκινήσουν μια πυραυλική επίθεση εναντίον της Τουρκίας, όταν βλέπουν πως το ΝΑΤΟ τη στηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα»;
Πέραν τούτου η εγκατάσταση των Patriot προσφέρει στην Τουρκία μεγαλύτερη προστασία, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω και εμπλακούν σε αυτήν και άλλες δυνάμεις.
Τούρκοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης της Συρίας κατά της Τουρκίας, καθώς αυτό θα σήμαινε μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ. Ωστόσο στην περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων είναι δυνατή μια πρόκληση από μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική δομή. Και αυτό προκαλεί ανησυχία.

«H ανάπτυξη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης»


Ο γγ του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν Ο γγ του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν
Πολλοί αναλυτές συνδέουν την εγκατάσταση των Patriot με το σχέδιο για την επιβολή  ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Η Τουρκία είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της δημιουργίας μιας no-fly ζώνης, η οποία θα διασφαλίζει στους πρόσφυγες αλλά και τους αντάρτες προστασία από τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας. Ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει πείσει τους συμμάχους της μέχρι σήμερα. Δυτικοί διπλωμάτες τονίζουν ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή δύναμη αέρα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Πάντως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση των Patriot εξυπηρετεί μόνον αμυντικούς στόχους.
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη, πως «η εγκατάσταση των Patriot θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ. Και αυτό θα είναι μια απτή απόδειξη της αλληλεγγύης της Συμμαχίας και της επίλυσης της κρίσης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Κιμπάρογλου, τα μέλη του ΝΑΤΟ αξιολογούν θετικά την εγκατάσταση των πυραύλων Patriot. Τη θεωρούν ένδειξη αλληλεγγύης και κίνηση για την ενίσχυση της αποτροπής. Εκτιμούν επίσης ότι η εγκατάσταση θα ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία κι ότι το ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στην Τουρκία μεγαλύτερη επιρροή στο πεδίο της πολιτικής έναντι της Δαμασκού. «Η εγκατάσταση των Patriot μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης, μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη αντίδραση της Συρίας στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας», δήλωσε ο καθηγητής Κιμπάρογλου.

«Oι Patriot θα βοηθήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ»


Την προστασία του Ισραήλ βλέπει πίσω από τους Patriot ο Λόγκογλου Την προστασία του Ισραήλ βλέπει πίσω από τους Patriot ο Λόγκογλου.Πάντως η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να ζητήσει πυραύλους Patriot  επικρίθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για μεγάλες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική. Αυτές οι αποτυχίες οδήγησαν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
«Η κυβέρνηση του Ερντογάν κρύβει την πραγματικότητα από το λαό», δήλωσε ο Φαρούκ Λόγκογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Ο λόγος που η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε σήμερα να ζητήσει τα πάτριοτ, δεν είναι η κρίση με τη Συρία», υποστήριξε ο Λόγκογλου.
 «Μετά από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, η ιρανική απειλή εναντίον του Ισραήλ έχει γίνει πιο σοβαρή. Οι Patriot θα υπερασπιστούν το νέο σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ, ο οποίος είναι απαραίτητος για την προστασία του εναέριου χώρου του Ισραήλ », τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι Patriot θα βοηθήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ayhan Simsek / Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης:
Δήμητρα Κυρανούδη
http://www.dw.de/


Η Ρωσία ανησυχεί για την ανάπτυξη των Patriot στην Τουρκία

Η Ρωσία ανησυχεί για την ανάπτυξη των Patriot στην Τουρκία
Η διπλωματία της Ρωσίας προειδοποίησε εκ νέου σήμερα κατά της πιθανής ανάπτυξης πυραύλων Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο, σύμφωνα με την Μόσχα, να ξεσπάσει μια «σοβαρή ένοπλη σύρραξη».
«Όσο περισσότερα όπλα συγκεντρώνονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.
«Κάθε συγκέντρωση όπλων δημιουργεί κινδύνους, και πιθανώς ωθεί εκείνους οι οποίοι θέλουν να έχουν στην διάθεσή τους πιο ισχυρά μέσα στην χρήση ισχύος. Κάθε συγκέντρωση όπλων δημιουργεί τον κίνδυνο μια πρόκληση να πυροδοτήσει μια σοβαρή ένοπλη σύρραξη. Θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό με κάθε κόστος», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ήδη χθες ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, είχε δηλώσει ότι «η στρατιωτικοποίηση των τουρκοσυριακών συνόρων» αποτελεί μια «ανησυχητική ένδειξη», καλώντας την Άγκυρα να επιδιώξει έναν «ενδοσυριακό διάλογο».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ


«Θα επιδεινωθεί η κατάσταση»-Ιρανικές προειδοποιήσεις στην Τουρκία για τους Patriot στη μεθόριο με τη Συρία

Την επομένη της υποβολής επίσημου τουρκικού αιτήματος για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί την Άγκυρα ότι σχετική κίνηση θα επιδεινώσει και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.
«Αυτό όχι μόνο δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης στη Συρία, αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα την κάνει ακόμη πιο περίπλοκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχπανπαράστ, όπως μεταδίδει στο δικτυακό της τόπο η κρατική τηλεόραση.
«Η επιμονή [ορισμένων δυτικών και αραβικών χωρών] για την επίλυση της κρίσης της Συρίας με στρατιωτικά μέσα είναι η κύρια αιτία των εντάσεων και των απειλών στην περιοχή. Οι χώρες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή πρέπει να αναζητήσουν πολιτικές λύσεις σε περιφερειακές κρίσεις» προσέθεσε ο Μεχμανπαράστ. 

http://www.tanea.gr/l

 ΠΗΓΗ:http://infognomonpolitics.blogspot.gr
http://eoellas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου